Ögonblick

Ögonblickets magi har fascinerat dom flesta konstnärer.
Det stora steget togs förmodligen när kameran uppfanns och möjligheten att fånga ett utsnitt av verkligheten gavs. En häst i galopp, Degas ballerinor, Zorns blänk i vattnet.

Kombinerat med traditionellt skissarbete, förstudier, kompositionsteknik och färgstudier föddes”ögonblicket” på 1800-talet drivet av den franska impressionismen.

På 1800-talet var ”ögonblicken” vad modern konst och installationer är nu. Från att ha målat lager på lager och arbetat med undermålningar skapades nu verken (efter studier/skisser) i ett eller ett fåtal moment. Ofta á la prima (”en tagning”). Mary Casatts pasteller, Degas ballerinor och ”genom nyckelhålet” bilder, Tissouds landskap. Allting andades ”ögonblick” och trenden spred sig jorden runt.

Jag själv har alltid målat på det här sättet. Det är min handstil. Jag målar ofta väldigt snabbt och använder tunn färg för att hålla färgen i penseln så länge som möjligt. Att det just blir tolkat som ett ”ögonblick” av betraktaren är ingenting jag tänker på när jag målar. Jag gör skissen så exakt att ingenting ska ändras, sen målar jag och håller mig så nära den uppskissade duken som möjligt.
En teckning har aldrig fel, teckningen är början till allt. En bra målning är lätt att teckna, det är en bra tumregel.

När väl skissen är gjord är målningen klar. Den ska bara färgläggas.
Sen när när färgen kommit på plats är ögonblicket där. Som trolleri.

Ibland förvånas jag själv efter att ha jobbat flera timmar med en duk och står där och ser det, utstnittet ur verkligheten. Det kan finnas skiss kvar och färg på paletten men jag stannar alltid där. Det blir inte bättre.

Alla mina målningar tenderar att bli ögonblicks-bilder, snapshots av verkligheten.
Jag vet egentligen inte varför men en målares handstil är vad den är, inte mycket att göra åt.
Hade jag varit född för 200 år sen hade jag inte fått ställa ut en enda målning då ”min handstil” inte stämde med dåtidens standard. Tack och lov har jag förmånen att leva nu. Dom berömda T:na, Tajming, Tur, Tillfälle har gett mig möjligheten att visa mina verk och förhoppningsvis sprida lite glädje och intresse.

Men var ”Ögonblicket” egentligen kommer från är ett mysterium, för alla. Så även för mig.

/Patrik Holmberg