Cafeér och andra ställen

Under perioden 2004-2005 fick jag möjligheten via en god vän tillika caféägare att använda Mat & Kakugnen i centrala Enköping som forum för mina målningar från caféinteriörer (jag hade bara några stycken till att börja med)

Det började i liten skala med några få målningar som jag bytte ut med jämna mellanrum, samtidigt som jag målade nytt.

Under 1 års tid utvecklades det till närmast ett event, där skisser, kartonger (kolskisser i fullskala för överföring till duk), förlagor till målningar, misslyckanden trängdes på väggarna, affischerades snarare än hängdes.

Det blev mycket uppmärksammat. Mycket tack vare bra tidningsartiklar och dynamiken i ”föreställningen” som hela tiden bytte skepnad, från vecka till vecka.

Mot slutet även texter, dikter – låttexter (har stor musikalisk produktion och studio i lägenheten) hängdes och tejpades upp. Jag är inte så säker på att nån annan än jag själv såg sambanden mellan texterna och målningarna men det är en annan sak…

Att kliva in i det stora rummet i caféet var närmast en Phil Spectors ”wall of sound” fast i färgglad och textmässig form. Många har pratat med mig om det här på mina utställningar så jag vet att det satt sina spår.
Det gav mig dessutom en rätt enkel biljett till såväl gallerister och gav mig goda kontakter med fantastiska journalister.

En ”biverkan” var problemet att hinna producera målningar i den takt som evenemanget krävde.
Jag målade säkert 20 dukar i veckan (varav hälften misslyckade men dom åkte med dom också). Ibland tvingades jag hänga innan dom torkat för att behålla tempot. Till slut så tonade Phil Spectors ”Wall of paint” ut…och jag med.

Några dukar hänger på Mat & Kakugnen även idag som minne från storhetstiden. Jag har funderat nån gång på att upprepa det men jag vet inte om jag skulle göra det lika bra och vara lika fokuserad uppgiften. Så jag tror minnet får räcka. Många av målningarna finns kvar hos nån lycklig ägare och några har jag själv behållit.

/Patrik Holmberg